1 av 2
Utsläpp i Skutskär. Foto: Love Liman/Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Waara, miljöenhetens chef vid Länsstyrelsen i Uppsala som fungerar som tillsynsmyndighet misstänker att ett miljöbrott begåtts efter svavelsyrautsläppet. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

Polisanmälan efter svavelutsläpp i Skutskär

1:47 min

Utsläppet av svavelsyra i Skutskärs hamn ser ut att bli en fråga för rättsväsendet. Ägaren av Baltic Tank & Bulks, Mikko Laaksonen, medgav i går att företaget begått misstag. Länsstyrelsen i Uppsala misstänker att ett miljöbrott kan ha begåtts.

– Vi har skickat in en polisanmälan på miljöbrott, säger Tomas Waara, chef på miljöenheten.

Hur skulle ett sådant brott rubriceras?

– Dels handlar det om att man inte underrättat tillsynsmyndigheten när olyckan skedde, och det handlar också om att det är ett utsläpp i naturen.

– Jag ser positivt på att man har tagit steget att tömma cisterner i området och fundera över lämpliga steg för att få bort svavelsyran om det är möjligt, säger Tomas Waara vid Länsstyrelsen i Uppsala

Gästrike räddningstjänst övervakar utsläppet, men genomför ingen insats berättar Robert Strid, räddningschef på plats.

– Räddningstjänsten agerar bollplank åt de inblandade. Men vi är passiva.

Ska det tolkas som att Räddningstjänsten inte är oroliga över utsläppet av koncentrerad svavelsyra?

– Det är klart att det är oroande att det kommer ut kemikalier i marken. Men det är bundet i marken och det är ingen flyktighet i det så att det kan dra iväg in mot någon bebyggelse, så som läget ser ut nu så är vi lugna.

Fortfarande återstår 2 500 ton svavelsyra i den läckande tanken, vad händer med den?

– Det kommer ju att påbörjas en pumpning av den, därefter är ambitionen att tömma anläggningen.

Enligt företaget BalticTank & Bulks som äger tanken var hålet i tankens botten så litet att omfattningen av läckaget underskattas. Resultatet blev att mer än 1100 ton frätande svavelsyra läckte ur. Hälften kunde tas om hand men omkring 600 ton fortsatte ner i marken som nu kraftigt har försurats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista