En lantbrukare. Arkivfoto: Seth Perlman/Scanpix

Kommunen stoppar inte slamspridning

0:47 min

Den jordbruksindustri som planerar att sprida upp till 1 500 ton avloppsslam på åkrar ska få göra det, förutsatt att vissa villkor uppfylls. Det väntas kommunstyrelsen i Tierps kommun besluta nästa vecka.

Som vi berättat tidigare har en jordbruksindustris planer på att återigen sprida avloppsslam på åkrar i Tierpstrakten väckt starka protester bland boende i närområdet som menar att lukten är outhärdlig.

Uppåt 30 personer har undertecknat en protestlista i hopp om att stoppa spridningen av avloppsslammet, som är en restprodukt från reningsverk och alltså består av det som spolas ned i toaletter och avlopp.

Kommunstyrelsen tar inte ställning till huruvida spridningen får ske eller inte, eftersom man menar att den frågan redan har avgjorts i riksdagen.

Däremot väntas man besluta om att vissa villkor måste uppfyllas i samband med slamspridningen, som att den måste ske minst 50 meter från en bostadstomt, och minst 10 meter från vattenförande diken och vattendrag.

Kommunens tjänstemän konstaterar dessutom att lukten inte går att eliminera, och att den får tålas i jordbruksbygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista