En av GuB:s stadsbussar i Uppsala (arkivbild). Foto: August Bergkvist / SR

Nytt biljettsystem krånglar till det

1:32 min

Den här helgen byter Upplands Lokaltrafik biljettsystem på stadsbussarna i Uppsala. Det gamla kortet funkar inte - inte heller det nya - vissa måste ha kvitto - och biljettautomaterna byts ut. Kort sagt: lite krångligare än vanligt.

Elin Nielsen är en av de som har skaffat det nya UL-kortet:

– Jag vet knappt vad det heter. Men det är ett sånt man har allt på samma kort. Man får visa kvittot att man har köpt det - för man kan inte trycka i maskinen än.

Upplands lokaltrafik lägger ner sina två biljettsystem - plastkorten man blippar på stadsbussarna - och de lite sladdrigare korten man stämplar på regionbussar och Upptåg.

I stället kommer nu ett gult elektroniskt kort i plast som kan användas i UL:s alla bussar och tåg.

– Det här är en ganska så knepig och svår övergång. Vi ska byta ut över 400 biljettmaskiner i alla bussar, ha nya maskiner till våra försäljningsombud, sätta upp nya automater. Sen ska vi ha alla resenärer att byta gamla kort mot nya. Så det är en knepig övning, säger Johan Wadman som är UL:s trafikdirektör.

Den här helgen byts biljettsystemet för stadsbussarna. De gamla korten fungerar inte längre - och inte de nya UL-korten heller förrän nya automater är på plats. Det ska ta några dagar. Så länge får enkelbiljett köpas på annat sätt - till exempel med hjälp av bankkort på bussar och automater på gatan. Eller med sin mobiltelefon - via SMS eller en app. Och de som har månadskort måste ha kvittot med sig.

– Jag tycker att det verkar lite krångligt. Kanske också bra eftersom du kan använda ett kort på upptåg, bondbussarna och allting. Så jag tror det blir bra.

Vad känns krångligt?

– Att man inte riktigt vet hur det fungerar. Man kan inte ha sitt gamla kort utan måste fixa ett nytt, säger Emelie som är en av de som reser med stadsbussarna i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista