Sopor hanteras i Västmanlands län av Vafab. Foto: Gabriel Stenström/SR Örebro

Heby vill ha kvar sitt slam

1:41 min

Heby och Enköping överväger att lämna Vafab Miljö, organisationen som har tolv medlemskommuner. De båda kommunerna vill utreda vad samarbetet kostar innan man säger ja till fortsatt medlemskap.

– Vi vill behålla slammet inom kommunen. Vi har en politisk vision om att man ska kunna återföra slam till jordbruksmark när så är möjligt. Det säger Marie Wilén, centerpartistiskt kommunalråd i Heby kommun.

Att Heby ställer detta krav nu, och att kommunen tillsammans med Enköping vill ha en utredning om de ekonomiska konsekvenserna av att lämna förbundet, kommer inte helt väntat för Vafabs ledning.

– Det är lite överraskande på sitt sätt, i och med att man varit positiv i remissvaren tidigare att regional samordning är viktig på avfallsområdet. Det säger Andreas Porswald (MP), ordförande i Vafab Miljös styrelse.

Parterna har nu kommit fram till en överenskommelse: Om Heby och Enköping väljer att stanna kvar i Vafab, så kommer Vafab att utreda vad det kostar om de båda kommunerna lämnar förbundet. När den utredningen är klar får Heby och Enköping lämna Vafab utan krångel - om de vill.

– Kanske kan utredningen vara klart till årsskiftet, tror Andreas Porswald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista