Anders Aronsson Folkpartiet. Foto: Privat

Ungdomssatsning kan förlängas trots tveksam effekt

1:38 min

I Uppsala har projektet med sociala insatsgrupper gett mycket goda resultat. Det säger Anders A Aronsson, ordförande i socialnämnden för barn och unga. Projektet ska förebygga gängrekrytering och få unga att hoppa av kriminalitet, men som P4 Upplands granskning visar att nästan alla deltagare anmälts för nya brott under de två år projektet pågått.

 – Det är inte någon enkel historia att bryta en brottsbana. Det är klart att flera av de här har begått en del brott även efter att de gått in i projektet, men bortt kan ju ändå vara av lite olika karaktär...

Sociala insatsgrupper innebär att flera myndigheter jobbar gemensamt och riktat kring en ungdom, som gått med på att sekretessen mellan dem bryts.

I Gottsunda har totalt sjutton personer mellan 17 och 25 varit med.

I vår granskning har vi bland annat begärt ut och tittat på om de som deltar i social insatsgrupp i Gottsunda anmälts för nya brott under tiden de varit med.

Vi kan se uppgifter från 11 avidentifierade personer. Under tiden inom projektet med social insatsgrupp har 10 av de 11 anmälts för nya brott.

 – Har man då i vart fall övergått till mindre allvarliga brott, så är ju en del vunnet med det, säger Anders A Aronsson (Fp).

P4 Upplands granskning visar att bland de brott som olika deltagare misstänkts för efter att de gått med i projektet finns bland annat misshandel, grov misshandel, rån och narkotikabrott.

Projektet pågår till årsskiftet, men Anders A Aronsson öppnar för en fortsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista