Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Omfattande överbeläggning på Akademiska sjukhuset i sommar

1:42 min

Överbelagda vårdavdelningar varje dag. Så summerar Akademiska sjukhuset i Uppsala hur sommaren var. 20 av sommardagarna var hela sjukhuset överbelagt. Orsaken: brist på både sjuksköterskor och vårdplatser.

– Det har varit tajt i bemanningen. Har nån varit sjuk har det varit svårt, säger Monica Hedström Carlsson som är Vårdförbundets ordförande i Uppsala län.

Vilken påverkan har det haft?

– Sjuksköterskorna har knappt hunnit med sina arbetsuppgifter. Omvårdnaden får prioriteras bort - och det är inte bra. Det finns inte tid för att sitta med en patient som behöver det några minuter, säger Monica Hedström Carlsson.

Akademiska sjukhuset gick in i sommarsemestrarna med en brist på 100 sjuksköterskor och 50 vårdplatser färre än planerat. Det fick konsekvenser - varje dag fanns det vårdavdelningar som var överbelagda. Och 20 av sommardagarna var hela sjukhuset överbelagt - med fler patienter än vad sjukhuset totalt har plats för.

Enligt en rapport om hur sommaren var på Akademiska sjukhuset så var två lungmedicinavdelningar värst drabbade. De hade många gånger fem överbelagda patienter - och någon dag tio patienter för mycket.

Till det positiva som framhålls är vissa avdelningar har haft en rimlig arbetsbörda. Att extra apotekare har jobbat för att hjälpa patienter att få med sig rätt mediciner när de lämnar sjukhuset. Och att kommunerna har varit snabba på att ta emot färdigbehandlade patienter.

Chefsläkaren Bengt Sandén sammanfattar sommaren på Akademiska så här:

– Det har varit mycket arbete och en hög belastning på våra medarbetare. Men vi har kunnat bedriva en god vård under sommaren. Vi har inte haft några rapporter om några allvarligare incidenter som berott på att vi har haft trångt eller ont om platser. Det har fungerat helt tillfredsställande.

Vad gör ni för att inte hamna i samma situation nästa sommar med personalbrist och för få vårdplatser?

– Det är en fråga som är oerhört viktig att se till att vi arbetar för att komma i ett bättre läge till nästa sommar - och redan före dess, säger Bengt Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista