Kommunanställda lär sig om HBTQ

"Alarmerande siffror"
0:38 min

Idag ska Norrtälje kommuns fritidsledare, kuratorer och bibliotekarier HBTQ-certifieras, de ska få en utbildning om unga homo-, bisexuellas, queer- och transpersoners villkor.

Sofie Kindal, utredare på ungdomsstyrelsen, berättar att det är regeringen som gett uppdraget att hålla utbildningarna. Anledningen är att ungdomsstyrelsen för tre år sedan utredde hur hälsosituationen ser ut för de här ungdomarna.

– Det är ganska alarmerande siffror som kommer fram. Många i den här gruppen blir diskriminerade, blir utsatta för olika typer av hot, trakasserier, våld, vilket leder till hög ohälsa, det är väldigt många i den här gruppen som har självmordstankar, som har nedsatt psykiskt välbefinnande, säger Sofie Kindal, som trots allt är hoppfull.

– Vårt huvudbudskap under den här utbildningen är att det går att förändra genom positivia och bra vuxna förebilder som har kunskap om de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".