Anna-Carin Littson, sköldkörtelföreningen, Foto: Jenny Cattani, Sveriges Radio

"Många med sköldkörtelproblem blir ignorerade"

Uppsala läns landsting inte vill ge medicinen T3 till personer som har problem med sin sköldkörtel eftersom landstinget anser att medicinen inte är tillräckligt beprövad, trots att det är en godkänd medicin som finns på marknaden. 

Sköldkörtelföreningen vittnar också om att det här är ett stort problem. De träffar många patienter med sköldkörtelbesvär som inte tycker att de får den hjälp de behöver av vården.

– För de som är medlemmar i våran förening så upplever jag att den är katastrofal. Men möjligt för den stora delen av de som har sköldkörtelproblem så kan den fungera ganska bra. Men för de som inte klarar sig på den konventionella, vanliga behandlingen så blir man lämnad helt ensam och får ingen hjälp över huvudtaget, säger Anna-Carin Littson, som sitter med i den nationella styrelsen för sköldkörtelföreningen.

Hon pratar med många som hamnat mellan stolarna när det gäller vården. Många patientberättelser som vittnar om en vardag som präglas av en stor trötthet och mycket sömn, en vardag som gör det svårt för många att leva ett normalt och drägligt liv.

Många sköldkörtelpatienter svarar bra på den gamla beprövade medicinen Levaxin, men sedan finns det ett stort mörkertal av patienter som inte blir tagna riktigt på allvar menar Anna-Carin Littson.

– De säger att de tror att de håller på att bli galna, att de mår jättedåligt och blir helt ignorerade i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".