Hoseb Tomas och hans fru Fireal Nehme är glada över Migrationsverkets besked om permanent uppehållstillstånd.

Glädjande besked för syrier som vill stanna

Syriska Hoseb Tomas: "Här dödas inte barn och kvinnor"
2:43 min

I dag kom beskedet att migrationsverket har beslutat att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd. Ett besked som mottoggs med glädje av syriska flyktingen Hoseb Tomas och hans familj som befann sig vid ett transitboende i Märsta i dag.

Hoseb Tomas är väldigt glad över beskedet att alla syrier som kommer till Sverige får permanent uppehållstillstånd. Det berättar en palestinsk man som översätter det han berättar på arabiska till engelska.

Hoseb Tomas tycker om Sverige, för här är han säker. Han kom till Sverige med sin hustru Fireal Nehme och deras tre döttrar för fyra dagar sedan, via flyg, säger han. Kriget, och risken för civila att dödas, gjorde att familjen valde att fly från hemstaden Al Haseka i nordöstra Syrien.

Hoseb Tomas drar ett finger tvärs över sin hals för att markera att det är dödandet han pratar om och pekar på sina tre döttrar, som sitter intill honom kring ett runt bord i matsalen i ett transitboende i Märsta, och som nu är i trygghet.

Hoseb Tomas berättar att han har förlorat vänner och familjemedlemmar i kriget och att han bland annat oroar sig för sin syster och hennes barn som är kvar i landet.

Kriget ser han ingen ände på, eftersom president Bashar Al-Assads regim inte drar sig för att döda även civila barn och kvinnor, säger han. Och om USA attackerar Syrien kommer kriget eskalera och landet utplånas, tror han.

Nu ser Hoseb Tomas tillsammans med familjen fram emot en framtid i Sverige. Döttrarna är glada över att få se världen. Här i Sverige är allt vackert, här dödas inte barn och kvinnor, säger Hoseb Tomas.

Hustrun Fireal Nehme är även hon glad över att få stanna i Sverige. Nu står hon, liksom övriga familjen, inför utmaningen att lära sig svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".