Misstänkt våldtäkt skedde på permission

"Det är klart att vi ser det som ett misslyckande"
1:55 min

Upplandsnytt kan berätta att den svarttaxiförare från Uppsala som sitter häktad misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig kund för en månad sen, vid tillfället egentligen var intagen för psykiatrisk tvångsvård men den helgen befann sig ute på permission. 

På psykosvården i Uppsala beklagar verksamhetschefen Inga Nigam att patienten nu är misstänkt för ha begått en våldtäkt under sin permission:
- Det är klart att vi ser det som ett misslyckande. Skulle vi vetat i förväg att något så här tråkigt skulle inträffa så skulle vi självklart inte beviljat permissionen, säger Inga Nigam.

Händelsen inträffade natten mot söndagen den 4 augusti. En kvinna som varit ute på restaurang i Uppsala bestämde sig för att ta en svarttaxi hem. Det hon inte visste var att föraren egentligen var omhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, men den här helgen befann sig tillfälligt ute på permission. Verksamhetschefen Inga Nigam igen:
- Inom psykiatrin läser vi inte folks tankar, och man ser inte in i framtiden, utan man arbetar med sannolikheter.

Tycker du att ni tog tillräcklig hänsyn till allmänhetens säkerhet?
- Vi överväger alltid allmänhetens säkerhet väldigt noga. Om man tittar i journalen utan att veta vad som har hänt under permissionen, så ser jag inget som man skulle ha kunnat misstänka från personens beteende att något skulle vara på gång.

Enligt polisanmälan gick svarttaxiresan i stället till mannens lägenhet. Kvinnan har berättat att hon våldtogs i lägenheten. Mannen, som är i 30-årsåldern, har nu suttit häktad i nära en månad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
- Vi inom vården beklagar väldigt djupt att det nu misstänkts ha inträffat något mot en oskyldig person som inte får hända. Vi försöker hela tiden bli bättre på att tillvarata både patienternas och allmänhetens intressen, så vi kommer att diskutera det här internt, avslutar Inga Nigam, chefsöverläkare och verksamhetschef för psykosvård och rättspsykiatrisk vård i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".