Socialdemokraterna överklagar eget beslut

Ledningen för socialdemokraterna i Uppsala kommun överklagar nu ett beslut som partiets företrädare själva varit med och fattat. Det gäller beslutet i barn- och ungdomsnämnden att ge bidrag till föräldrar som är hemma med sina småbarn.

Det var i förra veckan som barn- och ungdomsnämnden beslutade att ett bidrag på drygt 5000 kronor ska utgå per barn och månad till mammor och pappor som är hemma med sina barn. Det enda kravet är att familjen tar hand om minst ett barn från en annan familj.

Men enligt Stavros Giangozoglü, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala, så strider nämndens beslut mot skollagen:

- Socialdemokratin som parti står inte bakom vårdnadsbidrag och vi tycker att det här är en fönsterväg för vårdnadsbidrag.

Beslutet drevs igenom av socialdemokraterna tillsammans med v och mp, trost det väljer nu den socialdemokratiska ledningen att försöka stoppa förslaget genom att gå till länsrätten.

Bengt Sandblad, är socialdemokratisk ordförande i nämden som alltså röstade för förslaget. Han säger att det var ett uppdrag från fullmäktige att nämden skulle besluta om ett sånt här alternativ. Socialdemokraterna reserverade sig i fullmäktige men när frågan hamnade i nämnden var socialdemokraternas ledamöter tvungna att välja på två olika varianter av familjebidraget.

Niklas Malmberg, kommunalråd för miljöpartiet, som röstade för förslaget tillsammans med socialdemokraterna i nämnden, tycker att socialdemokraternas agerande är mycket konstigt:

- Jag blir väldigt förvånad när jag hör att man överklagar ett beslut som man själva har varit med och tagit. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Malmberg.

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".