Dopningsbrott lågprioriterat hos polisen

Beslagen av dopningspreparat som anabola steroider ökade under förra året i länet. Men dopningsarbetet är ingen prioriterad verksamhet hos polisen. De upptäckter som görs är nästan alltid i samband med andra brott och därför är mörkertalet stort.

Kenneth Olsson, narkotikasamordnare i Uppsala län tror att fler kommer börja använda dopning framöver:

- Det kommer ju in mycket via gränserna. Man gör jättestora beslag vid tullen. Och det nya nu är att många beställer dopningsmedel genom internet, säger han.

Dopningmissbruk är inte lika utbrett som narkotika och straffen är inte heller lika höga. Medlet är vanligt i kriminella kretsar, men de beslag som görs är en väldigt liten del av de preparat som är i omlopp. Polisen letar inte specifikt efter preparaten utan de upptäcks ofta i samband med narkotikatillslag eller vid våldsbrott när polisen gör drogtester. Och i och med att arbetet mot dopningen går trögt, så är mörkertalet stort och det är svårt att fånga upp de som använder preparaten.

På beroendekliniken i Uppsala skulle många kunna upptäckas och få hjälp tror verksamhetschefen för beroendepsykiatrin i Uppsala Lars Håkan Nilsson:

- Ja det är jag fullständigt övertygad om. Problemet med anabola steroider är ju att analysen är så ohyggligt dyr. 

Ett enda prov kostar 1000 kronor och det har man inte råd med. Beroendekliniken är ett av få ställen som hanterar urinprov i stor omfattning och många kommer dit efter att de misstänkts för till exempel narkotikabruk av polisen.

Kontakta reportern:

ulrika.hüllert@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".