Gallerixbutik i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsalabaserade Gallerix går i konkurs

Konkursförvaltaren: "Det finns två spekulanter"
1:40 min

Den Uppsalabaserade butikskedjan Gallerix har försatts i konkurs. Det är nu osäkert om någon ny ägare kommer ta över butikerna som säljer bland annat tavlor och ramar. Det var igår kedjan med 56 butiker runt om i Sverige försattes i konkurs. Enligt konkursförvaltaren finns det nu två spekulanter som skulle kunna köpa hela butikskedjan och driva den vidare.

– Det skulle göra mig mycket ledsen. Jag går ofta till den här affären, säger en av butikens kunder i Uppsala om att kedjan kan komma att försvinna.

Gallerix startade i Uppsala 1974, men butikskedjan som säljer bland annat tavlor och ramar har haft ekonomiska problem dom senaste åren med en brakförlust på 40 miljoner kronor förra året som sänkte bolaget.

I går försattes Gallerix, med 56 egna butiker, varav två i Uppsala, i konkurs på egen begäran. Konkursförvaltaren säger att Gallerix problem var att bolaget under de senaste åren har köpt in 46 stycken fristående franchisebutiker.

Det fick Gallerix betala en hel del för och butikerna som köptes in tjänade inte så mycket pengar som man trodde. Så uppköpen av de fristående butikerna och en dålig julhandel ledde fram till att Gallerix i går gick i konkurs på egen begäran.

Nu kan det gå på två sätt. Antingen läggs butikerna ner eller så köper någon upp konkursboet och driver vidare hela butikskedjan. Och konkursförvaltaren Christofer Hamilton tror på en framtid.

– Det finns två stycken spekulanter som har visat mycket seriöst intresse och som vi kommer att träffa inom kort, säger han.

Vilka möjligheter finns att driva Gallerix utan förlust?

– Det har jag inte analyserat. Det är en sak för köparen att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".