Protest i Uppsala mot Barack Obamas Sverigebesök. Foto: Calle Käck/SR

Studier och demonstrationer - USA i Uppsala

2:24 min

USA:s president Barack Obama kom till Stockholm på onsdagen. E4:an har spärrats av, många berörs, vissa demonstrerar. Vid Uppsala universitet hölls en lektion i amerikansk historia, och en av eleverna på plats var Frida.

– Jag är väldigt intresserad av USA för jag är fascinerad över att det har så stort kulturellt och politiskt inflytande över mig trots att jag aldrig har varit där geografiskt, säger Frida.

Studenterna här studerar det amerikanska samhället, historia, politik, litteratur, bland annat. Universitetslektor vid Engelska institutionen Dag Blanck är den som leder lektionen och så här tror han om stadsminister Reinfeldts chanser att påverka Obama under det ett dygn långa besöket: 

– Mycket av det som diskuteras är förberett sedan tidigare och det är ju inte så stora skillnader mellan Sverige och USA. Det är ju inga riktigt stora heta ämnen. Och de heta ämnen som finns att diskutera, som Guantánamo och övervakning av e-post och sådant, det kommer inte att tas upp. 

Just vissa så kallade heta ämnen har fått en del att gå ut i Uppsala och vädra sina åsikter offentligt. Bland annat Mario Sohsa från kommunistpartiet.

– Vi anser att Barack Obama ansvarar för USA:s krigspolitik och han blev vald då han sa att USA skulle gå fredsvägen mot George Bush:s krigspolitik. Han skulle befria alla människor som satt i Guantánamofängelset. Med facit i handen kan man säga att det blev tvärt om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista