Lasarettet i Enköping. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Sommarstängning drabbade döende

Anhörig: Det var inte lugn och ro, som man behöver
2:06 min

Anhöriga är kritiska till att människor som vårdats i livets slutskede fått ligga inne på samma avdelning som akutpatienter på Lasarettet i Enköping den här sommaren. Det är den palliativa vårdens lokaler som sommarstängt och flyttat in på en vanlig vårdavdelning.

Melinda var en av dem som i somras levde sin sista vecka på Medicinavdelning 2. Det var inte bra, säger hennes syster Mandana Moaveni Jansson.

 – Atmosfären är jätteviktig de sista dagarna. För man vet att man kommer att förlora nära och kära snart. Men i en akut avdelning är det mycket patienter som kommer och går. Det är inte samma avslutning. Inte samma lugn och ro som man behöver, säger Mandana Moaveni Jansson.

Den 6 augusti i år dog 51-åriga cancersjuka Melinda Moaveni på Lasarettet i Enköping. Men hon kunde inte vara i de lokaler som är gjorda för att vårda människor i livets slutskede.

Att personalen behöver ha semester gjorde nämligen att den palliativa vården flyttade in på en medicinavdelning som tar hand om akut sjuka patienter.

Torbjörn Söderström som är chef för medicinavdelningarna medger att det kan bli en mer stressig känsla på en akutavdelning - jämfört med vård i livets slutskede. Men han tycker ändå att det går att kombinera.

 – Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara några problem med det. Därför att man kan vara väldigt svårt sjuk och klara sig. Det är ingen skillnad på att vara sjuk och vara sjuk när man ligger här. Man har ungefär samma problem.

Men du skriver i ett brev att det finns nackdelar. Försämringar för de anhöriga skriver du - vad tänker du om det?

 – Vi har i vanliga fall väldigt bra lokaler för den palliativa vården. De är nyrenoverade och fantastiskt fina. Så det är med sorg vi har varit tvungna att flytta därifrån, säger Torbjörn Söderström.

Gott om plats för anhöriga - och möjlighet för patienterna att lätt komma ut - är två saker som Torbjörn Söderström tycker är bra med lokalerna på den palliativa enheten. Något som Melinda som dog i somras och hennes anhöriga inte fick.

 – Det tycker jag var fel. För att alla släktingar och vänner inte hade chans att vara tillsammans med henne de sista dagarna, säger Mandana Moaveni Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".