Caroline Johansson Fors vid Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Foto: Cathrin Reth/SR

Nya stadsdelar planeras i södra Uppsala

Ett sammanhållet stadsstråk med bland annat bostäder, utmed Dag Hammarskjölds väg från Rosendal ut till Sunnersta. Det ingår i Uppsala kommuns långsiktiga vision för ett växande Uppsala och byggstart kan det bli 2017.

Upplandsnytt träffar kommunens processledare Caroline Johansson Fors ungefär i mitten av det aktuella området, nämligen i Ultuna.

 – Vi blickar västerut från Sveriges Lantbruksuniversitets område, och området sträcker sig alltså från Polacksbacken i norr till Sunnersta i söder. det här är ju en jättestor potential för att utveckla staden.

Bostäder, samhällsservice, handel, utbildning och forskning och näringsliv. Och så grönområden. Vi pratar om en sträcka på cirka fem kilometer utmed Dag Hammarskjölds väg. Och allt ska hänga ihop.

 – Inriktningen i uppdraget från kommunstyrelsen är bland annat att titta på en tätare och mer sammanhängande stadsstruktur som på ett bättre sätt kan koppla ihop de här olika stadsdelarna, dvs institutions- och universitetsområdena genom Ulleråker och Ultuna med bostadsområdena som Gottsunda och Sunnersta.

Kommunstyrelsen har gett enheten för strategisk samhällsutveckling i uppdrag att ta fram ett program för hur det här skulle kunna bli verklighet, med tanke på natur- och kulturvärden, trafik och kostnader. Närmast ska en utredning av dagvatten och naturvärden göras i höst.

Men hur ska det då gå för de stora grönområden som finns här?

 – Vi håller på med naturvärdesinventering och innan vi har det kunskapasunderlaget så vill jag inte föregå processen, men naturligtvis kommer gröna områden att bevaras.

Enligt Caroline Johansson Fors kommer Uppsalaborna få säga sitt under arbetets gång, särskilt som många berörs i de bostadsområden som redan finns här. Men det är också så att många markägare kommer beröras eftersom kommunen nästan inte äger någon mark utmed sträckan.

 – Jag tror att många är positiva till utveckla det här området på olika sätt, säger caroline Johansson Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista