Uppsala Universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Uppsala universitet har tappat 700 utländska studenter på ett år

3:53 min

En ny rapport från Mälardalsrådet visar att Uppsala universitet, som på ett år fått drygt 700 färre internationella studenter. Det efter att studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes.

Rapporten visar att svenska universitet och högskolor har förlorat 60 procent av sina internationella studenter sen 2011. Ett av de största tappen i Stockholm-Mälarregionen gör Uppsala universitet.

– Uppsala universitet har tappat mindre än genomsnittet i landet. Men eftersom vi hade så många från början så blir det antalsmässigt många som vi tappar. Det behövs en hel del åtgärder för att vi ska komma tillbaka och helst öka, säger Eva Åkesson, rektor på Uppsala universitet.

Spelar det någon roll att vi inte har lika många utländska studenter, kan man inte fylla upp med svenska studenter?

– Det skulle man kunna göra men i en allt mer globaliserad värld där många frågeställningar är internationella så tycker jag att det är viktigt. Utländska studenter tillför väldigt mycket till universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista