Upptåget står inne på Uppsala Centralstation. Men de flesta gymnasieelever som bor i Storvreta får inte åka med. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio.

Lång restid för elever som inte får åka tåg

1:26 min

Gymnasieelever som bor i Storvreta har 40 minuters onödigt lång restid till skolan. Orsaken är att de flesta inte får åka med tåget. De har nämligen fått ett skolkort som bara gäller på bussarna, medan elever på vissa skolor får åka det betydligt snabbare Upptåget.

Att ta Upptåget från Storvreta till Uppsala tar åtta minuter. Men de flesta skolungdomarna som bor där har fått ta bussen - som tar en halvtimme.

Det blir 40 minuters extra restid till skolan per dag i onödan. Det är inte okej tycker Birgitta Granbacka från Storvreta som har en dotter som går i gymnasiet.

– Ungdomarna blir naturligtvis tröttare. De har mindre möjligheter att umgås med sina kamrater eftersom de har de här resorna att ta hänsyn till, säger Birgitta Granbacka.

Det är 239 gymnasieelever som bor i Storvreta enligt kommunen. Vilket sorts skolkort de ska få har gymnasiechefen Kajse Wejryd tagit beslut om.

– I våras bestämde vi att eleverna inte skulle få några tågkort, säger hon.

Anledningen var att tågkortet är dyrare jämfört med att låta Storvretaeleverna ta bussen. Trots beslut från gymnasiechefen har skolorna gjort lite olika. Det finns gymnasieskolor som har gett tågkort till Storvretaeleverna - trots påbudet om att det ska vara busskort.

– Jag tycker att det är ogenomtänkt. Att neka ungdomarna att åka tåg förstår inte jag. Det känns som att man straffas för att man inte bor i centralorten, säger föräldern Birgitta Granbacka från Storvreta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista