Håbobornas matrester ska bli biogas och gödsel

1:19 min

Nu ska Håbobornas matrester förvandlas till biogas och gödsel. Nästa vecka börjar nämligen ett projekt att sortera, samla in och återvinnna matavfall i Håbo kommun.

– Vi hoppas på att alla medborgare hakar på det här projektet. Jag tror också att de kommer att bli mer medvetna om hur mycket man slänger numera, säger Angela Arokianathan som är projektledare för det här.

Målet är att alla i Håbo kommun ska sortera sitt gamla fiskrens och sina överblivna matrester år 2015 och det här ska nu ske etappvis.

Först ut är ett tusental villahushåll som har sin sophämtning på måndagar, och som nyss har fått hem de bruna kärlen där matresterna ska slängas.

Om några veckor är det dags för ytterligare ett tusental hushåll att dra igång.
Det här soporna körs sen till en biogasanläggning där de ska återvinnas till biogas som vi kan köra våra bilar på.

Det ska också bli biogödsel av soporna, som kan användas på våra åkrar.

– Det är jättemånga som undrar varför vi inte har gjort det här tidigare. Det är många som känner igen det, de har familjer som bor i andra kommuner, säger Angela Arokianathan.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det har tagit tid att införa det här, man ska handla upp entreprenörer och undersöka vad som är det bästa insamlingssystemet.

De som eventuellt sitter och tänker att det här kommer att bli jobbigt, vad säger du till dem?

– Det här är verkligen något väldigt positivt både för kommunen och för miljön, och även för kommande generationer. Svårt ska det inte vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista