Akuten Enköpings lasarett. Foto: Malin Benett Klarin/SR.jpg

Enköpings lasarett bottenrankas av läkare

1:39 min

Lasarettet i Enköping rankas som det näst sämsta sjukhuset i Sverige - av läkare själva som är under utbildning. Rankningen som Sveriges Yngre Läkares Förening har gjort bygger på en enkät som läkare under AT-tjänstgöring har svarat på. 

– Vi ser allvarligt på det, säger sjukhusets personalchef Lotta Bodin.

1200 AT-läkare har betygsatt sjukhusen de jobbar på. Lasarettet i Enköping får betyget 3,6 på en 6-gradig skala och är därmed näst sämst av 65 rankade sjukhus.

Sjukhuset har legat i botten dom senaste fyra åren.

  -- Vi tog fram en handlingsplan där det bland annat ingick att förbättra introduktionen och handledningen. Vi har jobbat en del med att förbättra för AT-läkarna, säger personalchefen Lotta Bolin.

Akademiska sjukhuset i Uppsala får däremot ett bra betyg och rankas som det 20:e bästa sjukhuset i Sverige av AT-läkarna.

Men problemet på Lasarettet i Enköping som Sveriges Yngre Läkares Förening pekar på är en allmänt dålig läkarbemanning som gör att AT-läkarna måste jobba så mycket att dom inte hinner med den utbildning dom ska. Dessutom sägs att det finns för få erfarna läkare som kan handleda AT-läkarna.

 – Det blir svårare att få det stöd man behöver när man är helt ny i sin karriär, säger Anna-Karin Agvald som är vice ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista