Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

Snus eftertraktat stöldbyte i länet

"Jag tycker det känns uppgivet"
1:31 min

Just nu pågår en inbrottsvåg mot mataffärer och bensinmackar i länet, och det är framför allt snus som tjuvarna vill åt. Enligt polisen har ett 20-tal inbrott skett sedan årsskiftet och så mycket som hälften har inträffat den senaste månaden.

Christer Andersson, stationschef för två bensinmackar i Österbybruk och Gimo, har nyligen haft inbrott - igen:
– Jag tycker det känns uppgivet. Det känns ungefär som när man ligger och sover på natten så väntar man bara på att de ska ringa och säga att det är inbrott igen. Det blir väldigt kostsamt, så det känns tufft.

Sedan i maj har Christer Anderssons bensinmackar i Österbybruk och Gimo drabbats av fyra inbrott och ett inbrottsförsök. Rutor har krossats och framför allt är det snus som har stulits.

Polisens presstalesperson Lisa Sannervik säger att de flesta mataffärer och bensinmackar som har drabbats den senaste tiden finns inom ett begränsat område:
– Om vi sätter prickar på en karta så ser vi att många av brotten har ägt rum norr om Uppsala med början i Heby-området, Östervåla, Storvreta, Österbybruk.

Vi ser att det handlar om stöldresor. Det är ungefär en timme mellan de här brotten och det mönstret ser vi i många av de här fallen. Enligt Sannervik har polisen ännu inga misstankar om vem eller vilka som ligger bakom.
– Vi tittar på det här och gör tekniska undersökningar vid varje inbrott. Vi tar det på mycket stort allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".