Ödehus i Lower Park Heights, Baltimore. Foto: Kina Pohjanen

"Ha inte oss som förebild" - råd från Baltimore

1:56 min

Blunda inte för problemen och lås inte in era unga utan satsa på förebyggande insatser. Det är de råd som vi här i Sverige får när vi åker från ett Uppsala där kriminella nätverk utnyttjar unga till gängvåldets huvudstad Baltimore för att söka svar på hur vi kan undvika att gå samma väg som de.

Vi går omkring på Greenmount Avenue i Baltimore, USA, och James McArthur berättar om en av flera dödsskjutningar på gatan. Då en ung man kom ut från den här koreanska hämtmatsrestaurangen när de började jaga honom upp för gatan. I Baltimore går barn med i kriminella gäng redan som sju- åttaåringar och staden som är tre gånger Uppsalas storlek har 2- 300 mord om året. I Uppsala har mellan en och sju personer dött av dödligt våld de senaste åren. Och även om det självklart finns skillnader - så har svenska gäng enligt forskning också likheter med amerikanska - men på en nivå där man har goda chanser att stävja utvecklingen.

P4 Uppland har berättat om hur barn och ungdomar i såväl Uppsala, som Enköping och Tierp används som "springpojkar" av äldre kriminella. De förvarar knark och skjutvapen och hotar t ex. Det är en rekryteringsbas in i en kriminell livsstil, men polisen har svårt att få koll på dem. I Baltimore träffar vi lokalpolitikern Brandon Scott. Han varnar för att göra samma misstag som de - att inte se gängproblematiken.
– Ni ska inte ignorera det. I USA ignorerade v gängen för länge, säger han.

Alla vi möter pratar om segregation och fattigdom som grunden till gängen - och flera pekar på vikten av att stödja och hjälpa ungdomar - inte låsa in.

En av dem som säger det är chefen för ungdomsarresten. Där finns celler för 9-åringar och uppåt. I de små cellerna står killarna upptryckta mot glaset när vi går förbi. Ha inte oss som förebild, vi som fängslar flest i världen, unga också, säger Sgt Louis Hopson.
– Det här är en temporär lösning, steg ett är utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista