Ungdomsarresten i Baltimore. Foto: Louis Hopson

"Vi har haft en negativ gängutveckling"

1:31 min

Sverige och Uppsala kan vara på väg mot den situation som USA har med kriminella gäng. Det säger polisen och gängforskaren Amir Rostami, med anledning av P4 Upplands rapportering om unga som utnyttjas för att göra kriminella tjänster åt äldre här i Uppland.

– Sedan vi fick de internationella MC-klubbarna etablerade i Sverige så har vi haft en negativ gängutveckling och jag ser egentligen inga större positiva tecken, säger Amir Rostami.

I Upplandsnytt i morse hörde du om Baltimore i USA, där barn kan gå med i kriminella gäng redan som 7-8-åringar och där staden som är tre gånger Uppsalas storlek har 2-300 mord om året.

Och polisen och forskaren Amir Rostami säger alltså att forskning visar att gängsituationen i Europa är som den i USA på 40- och 50-talen.

Det de som P4 Uppland i samarbete med Kaliber träffar i Baltimore varnar för att inte se gängproblematiken och pekar på vikten av att stödja och hjälpa ungdomar inte låsa in.

Amir Rostami ser också förebyggande åtgärder som lösningen, på sikt.

– Alltså om du har en hög nivå av kriminalitet, speciellt om det är gängrelaterat, till exempel skjutningar med mera, då kan det vara kortsiktigt effektivt att jobba offensivt. Man har en hög polisiär närvaro, man har närvaro av andra brottsbekämpande myndigheter för att temporärt få ner den här akuta situationen. Men om man glömmer bort det här förebyggande arbetet, då kommer problemet att komma tillbaka, säger han.

Vad kan det förebyggande arbetet bestå i då?

– Du måste ta bort de sociala mekanismerna som föder fram den här problematiken. Det vill säga att minska utanförskapet, stärka skolan, se till att fler och fler hamnar i arbete i våra förorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista