Marta Fallgren, miljöchef vid Uppsala läns landsting. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Ris och ros för landstingets miljöpåverkan

1:25 min

Gott om ekologisk mat, men energislukande lokaler. Landstinget i Uppsala län får både bra och dåliga betyg när det gäller sin miljöpåverkan.

Det är ett problem att landstingets lokaler drar mycket energi säger miljöchefen Marta Fallgren.

– Vi har gamla fastigheter som inte har skötts under en lång tid. Så vi måste göra en uppryckning. Därför satsar vi på att minska vår energiförbrukning. Bland annat genom enkla lösningar som att se över och täta fönster, säger Marta Fallgren som är miljöchef vid Uppsalas landsting.

Av Sveriges alla landsting hade Uppsala förra året de tredje mest energislukande lokalerna. Drag i fönster och dålig ventilation är orsaker.

Men däremot får maten ett bättre miljöbetyg i den jämförelse mellan landstingen som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort.

Uppsalas landsting är näst bäst när det gäller andelen ekologisk mat som patienterna får på sina tallrikar. Ekologiskt nötkött, kaffe, mjölk, grönsaker och bananer. 37 procent av patientmaten är ekologisk i Uppsalas landsting.

– Det har en stor betydelse skulle jag påstå. Vi hade ett lyckokast med kaffe som var det första livsmedlet vi ställde miljökrav på. Vi sa tack och hej till två leverantörer som inte klarade kraven - då ställde de om produktionen. Då blir vi en stor konsument som kan påverka. Rent praktiskt blir det minskad användning av bekämpningsmedel i världen, säger landstingets miljöchef Marta Fallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista