Seminarieparken i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/P4 Uppland.

Glädje bland kritiker efter beslut om Seminarieparken

1:31 min

Stor glädje råder i dag bland dem som varit mot planerna på att bygga bostäder vid Seminarieparken i Uppsala. Det efter mark- och miljödomstolens dom i går som stoppar planerna då man anser att det skulle betyda en påtaglig skada på ett område som är av riksintresse.

Ordföranden för Seminarieparkens vänner, Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau kritiserar samtidigt de partier som drivit frågan, alltså Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna:
– De tre partier som har drivit  det här har agerat mot folkvilja och mot bättre vetande skulle jag vilja säga.

Ilona Szatmari Waldau menar också att kommunen borde ha förutsett vad domen skulle bli och därför borde ha avstått från att lägga tid och pengar på projektet:
– Jag tycker det är väldigt självklart när det bara finns en enda seminariemiljö i Sverige.

Ilona Szatmari Waldau uppmanar nu de partier som velat ha bostäder vid Seminiariet att avstå från att överklaga gårdagens dom till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. Men Socialdemokraternas Erik Pelling är inte inne på den linjen:
– Det är inte bara kommunen som kan överklaga utan det finns också en markägare som kan överklaga.

Moderata kommunalrådet Cecilia Forss tycker att det är svårt att säga om kommunen gjort något fel i sina bedömningar då man drivit projektet på det sätt man gjort:
– Jag tror att det är ganska många som är förvånade över att det inte höll.

Upplandsnytt har inte fått någon kommentar av byggbolaget NCC som äger marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista