Kommunfullmäktige i Enköping. Foto: Tomas Magnusson/SR

Enköping satsar stort - men oppositionen skeptisk

1:30 min

Stora framtida investeringar och kritik mot att inget händer. Det var några av ingredienserna när budgeten för de kommande tre åren stöttes och blöttes i kommunfullmäktige i Enköping idag. Med på mötet var förstås det moderata kommunalrådet Anna Wiklund och Vänsterpartiets Magnus Ahlqvist.

– Det är stora projekt på gång, slog Anna Wiklund fast.

– Jättebra att planerna framåt är så men tittar man i backspegeln så har planerna sett ut ungefär likadant. Vi skulle göra mycket och allt skulle bli jättebra men det ser ut som det gör i allafall, kontrade Magnus Ahlqvist.

Överskriften för alliansens budget i Enköping de kommande tre åren skulle kunna stavas investeringar. Och det är mycket pengar det handlar om, i runda slängar en och en halv miljard kronor de närmaste åren.

Det ska byggas en ny simhall, kulturhuset Joar Blå ska få sig ett rejält lyft, en ny skola ska ersätta Munksundsskolan och uterinken ska få ett tak. Vård och omsorg är också vinnare i budgeten, bland annat för att möta en växande äldre befolkning.

– Vi får fler äldre och betydligt fler personer som är sjuka i yngre ålder och det gör att vår budget för nästa år inom vård och omsorg är den starkaste någonsin, sa Anna Wiklund (M).

Men från oppositionens sida tycker man att det är mycket prat men lite verkstad bakom många av satsningarna. Oppositionsrådet och socialdemokraten Helena Proos är kritisk.

– Man beskriver det man gör i dag men inte vart man är på väg. Man är väldigt mätt och lagomtrött och vill inte så mycket mer med Enköping.

Men man satsar mycket pengar på investeringar?

– Även om de säger att de ska göra saker...till exempel vårat kulturhus, det har nog sagts i tio års tid att det ska bli färdligt och än har vi inte sett att det är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista