1 av 2
Föräldrarna Åsa Karlsson Tsantaridou, Sussanne Davour och Caroline Densjö är missnöjda med hur ofta deras barn har fått byta skollokaler. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 2
Den nya Brännkärrskolan i Alsike. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Föräldrar säger ifrån om elevers lokalbyten

1:42 min

Tillfälliga lösningar - så har det varit för många skolbarn i Alsike i Knivsta kommun. Treorna har fått byta skollokal varje år. Och i den nya skolan får de vara i bara två år nu. Föräldrar i Alsike är kritiska till det.

Nyligen öppnade den nya Brännkärrsskolan i Alsike. Men den blir inte blir en låg- och mellanstadieskola som tidigare sagt - utan bara en lågstadieskola.

Bygget av Brännkärrsskolan blev flera år försenad. De som nu börjar i trean där har därför fått hoppa runt i olika tillfälliga lösningar. De har varit inhysta i Svenska Kyrkans skollokaler och i baracker.

– Jag tycker att det har varit hattigt. Dels att byta lokaler. Men också för att man har fått besked så sent, säger föräldern Susanne Davour.

– Vi tycker inte att det är bra att de inte har kontinuiteten - utan hela tiden får byta, säger Åsa Karlsson Tsantaridou som också hon har barn i trean på Brännkärrsskolan.

Så här säger Knivsa kommuns skolchef Göran Håkansson om de många bytena av skollokaler:

– Det är tråkigt att det varit så. Men å andra sidan kommer barnen inte att lida anser jag. Varken kunskapsmässigt eller socialt. De har haft i stort sett samma personal under den här resan, säger Göran Håkansson.

Men en del tredjeklassarna har inte bara bytt lokaler - utan också lärare. Nu ska de få gå två år på nya Brännkärrsskolan.

– Då får de byta lärare igen - när de byter skola. Vissa barn kanske klarar det alldeles utmärkt. Medans andra barn kanske har ett ganska stort behov att veta i vilken kontext jag ska befinna mig i, säger föräldern Susanne Davour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista