Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Föräldrar säger ifrån om elevers lokalbyten

Publicerat onsdag 11 september 2013 kl 07.45
Föräldern Susanne Davour: Det har varit hattigt
(1:42 min)
1 av 2
Föräldrarna Åsa Karlsson Tsantaridou, Sussanne Davour och Caroline Densjö är missnöjda med hur ofta deras barn har fått byta skollokaler. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 2
Den nya Brännkärrskolan i Alsike. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Tillfälliga lösningar - så har det varit för många skolbarn i Alsike i Knivsta kommun. Treorna har fått byta skollokal varje år. Och i den nya skolan får de vara i bara två år nu. Föräldrar i Alsike är kritiska till det.

Nyligen öppnade den nya Brännkärrsskolan i Alsike. Men den blir inte blir en låg- och mellanstadieskola som tidigare sagt - utan bara en lågstadieskola.

Bygget av Brännkärrsskolan blev flera år försenad. De som nu börjar i trean där har därför fått hoppa runt i olika tillfälliga lösningar. De har varit inhysta i Svenska Kyrkans skollokaler och i baracker.

– Jag tycker att det har varit hattigt. Dels att byta lokaler. Men också för att man har fått besked så sent, säger föräldern Susanne Davour.

– Vi tycker inte att det är bra att de inte har kontinuiteten - utan hela tiden får byta, säger Åsa Karlsson Tsantaridou som också hon har barn i trean på Brännkärrsskolan.

Så här säger Knivsa kommuns skolchef Göran Håkansson om de många bytena av skollokaler:

– Det är tråkigt att det varit så. Men å andra sidan kommer barnen inte att lida anser jag. Varken kunskapsmässigt eller socialt. De har haft i stort sett samma personal under den här resan, säger Göran Håkansson.

Men en del tredjeklassarna har inte bara bytt lokaler - utan också lärare. Nu ska de få gå två år på nya Brännkärrsskolan.

– Då får de byta lärare igen - när de byter skola. Vissa barn kanske klarar det alldeles utmärkt. Medans andra barn kanske har ett ganska stort behov att veta i vilken kontext jag ska befinna mig i, säger föräldern Susanne Davour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".