Miljögifter kvar i Uppsalas dricksvatten

2:11 min

De miljögifter som för ett år sedan upptäcktes i Uppsalas dricksvatten har fortfarande inte kunnat renas bort. Delar av det förorenade vattnet används i dag i Uppsalas dricksvatten eftersom det annars skulle uppstå brist på dricksvatten.

Dessutom släpps stora mängder av det förorenade vattnet ut i Fyrisån, så mycket som upp till 200 liter per sekund, varje dag.

Här, mitt emot parkeringen vid Studenternas idrottsplats, finns en av de sju förorenade brunnarna i Uppsalas dricksvattensystem. Själva brunnen ligger under den lilla fyrkantiga byggnad som står här och som är ett teknikhus för det kommunala bolaget Uppsala Vatten AB. Fortfarande dröjer det troligen åratal innan bolaget kan hitta den mest lämpliga tekniken för att rena vattnet från den här brunnen och från de sex andra förorenade brunnarna här i området kring Kronåsen och Stadsträdgården. Föroreningarna består av så kallade perfluorerade alkylsyror, som i höga doser vid djurförsök har visat sig ha påverkan på lever, ämnesomsättning och reproduktionsförmåga. En del av vattnet från de här förorenade brunnarna blandas i dag ut i Uppsalas dricksvatten, berättar Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala Vatten:
- Till och från hamnar vi i ett sånt läge att vattnet helt enkelt inte räcker till, utan då måste vi ta, på marginalen, lite vatten från en av de sju brunnar som är påverkade, säger Sven Ahlgren.

Hur känns det?
- Det känns naturligtvis inte bra. I och för sig säger livsmedelsverket att det är så väldigt låga halter att det i dagsläget inte innebär någon hälsorisk, men vi tycker ändå att om det är möjligt att undvika att använda det så ska vi göra det.

Uppsala Vatten släpper också ut stora mängder vatten i Fyrisån från de förorenade brunnarna, detta för att undvika att det ska bli översvämningar i källare i centrala Uppsala. Det handlar om upp till 200 liter per sekund dagligen som släpps ut i ån, på ett år kanske 3 eller 4 miljoner kubikmeter förorenat vatten. Men Sven Ahlgren ser inte utsläppen som ett miljöhot mot Fyrisån:
- Nej, vi bedömer att det inte är några risker för Fyrisån. Trots allt är det oerhört låga halter av de perfluorerade ämnena.

På Uppsala Vatten är man nu ganska säkra på att föroreningarna kommer från Ärna flygplats och brandsläckningsskum som försvarsmakten använt där tidigare. Det är inte klart än vem som ska betala för reningen av de förorenade brunnarna, men det kommer att kosta:
- Säkert så handlar det i vart fall om tiotals miljoner, säger Sven Ahlgren på Uppsala Vatten AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista