Håkan Nesser. Foto: Maja Suslin / Scanpix.

"Kul och absurt" Håkan Nesser om att bli årets hedersupplänning

Håkan Nesser: Det kan disktueras om jag är upplänning
4:35 min

Årets hedersupplänning 2013 är Håkan Nesser. Håkan Nesser kommer ursprungligen från Kumla men flyttade till Uppsala, där han först arbetade som lärare i 19 år för att sen blir författare på heltid. Han har skrivit ungefär 30 romaner bland annat nio om kommissarie van Veeteren.

– Det känns ju lite absurt, men det var ju kul. Det är ett väldigt roligt gäng smo fått det tidigare, med Stig Strömholm, Owe Thörnqvist och Sigrid Kahle, säger håkan Nesser om utmärkelsen.

Hur mycket upplänning är du?

– Det kan ju diskuteras. Jag är född i Närke, har bott utomlands i sju år, är skriven på Gotland och sitter nu i Stockholm, men jag känner mig som upplänning.

– Även om jag sitter i London så kollar jag hur det går för Sirius i bandy och jag vet att i fotbollen går det så bra att Sirius leder med hundra poäng. Där jag kollar idrottsresulaten, där hör jag liksom hemma. Så då är jag väl upplänning antar jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".