Seminarieparken. Foto: Mårten Nilsson/SR.

(C) vill utveckla Seminarieparken till rekreationsområde

"Då behövs rekreationsområden för att människor ska må bra."
1:50 min

Centerpartiet i Uppsala uppmanar nu de partier som velat bygga bostäder vid Seminarieparken att tänka om och i stället satsa på att utveckla parken till ett attraktivt rekreationsområde för uppsalaborna.

Mark- och miljödomstolens avslag häromdagen till att bygga bostäder vid parken kan tjäna som ett avstamp för en nysatsning på parken, säger Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna:
- Med tanke på att vi har väldigt stora tillväxtambitioner i Uppsala, där vi inte bara pratar om 250 000 invånare år 2030 utan 350 000 invånare år 2050, så behövs rekreationsområden för att människor ska må bra. Så vi tycker att det är positivt om det här området kan utvecklas till en rekreationsyta för invånarna i stället, säger Stefan Hanna (C).

Stefan Hanna menar att rekreationsområdet antingen skulle kunna vara i privat regi eller att kommunen går in som ägare. Hanna framhåller också att de privata intressenterna, bland andra byggbolaget NCC, hela tiden varit medvetna om att det fanns en risk för att bostadsbyggande vid parken inte skulle godkännas. Och han pekar också på att expertis i tidigare instanser velat stoppa byggplanerna:
- Vi har ju tidigare sett att en majoritet av tjänstemännen på länsstyrelsen var väldigt negativa till att göra en sån här exploatering, säger Stefan Hanna.

Då byggplanerna var uppe i länsstyrelsen så var det landshövdingen Peter Egardt själv som tog beslutet och mot tre sakkunniga tjänstemäns vilja drev igenom att planerna skulle godkännas, något som mark- och miljödomstolen också påpekar i sin dom. Men Peter Egardt vill för sin del inte tala i termer av länsstyrelsens beslut som hans beslut:
- Nu ska du inte personifiera myndighetsutövning.

Ser du mark- och miljödomstolens dom som ett underkännande av er bedömning?
- Ja, de resonemang som förs där slutar i en annan slutsats än den som länsstyrelsen kom fram till. Vi får väl se om mark- och miljödomstolens dom står sig, avslutar Peter Egardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".