1 av 3
Havtornssoppa med mascarponekräm. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Här puttrar havtornssoppan. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
3 av 3
Christina Jansson och Christer Engqvist lagar havtornssoppan i direktsänd radio. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Havtornen är redo att plockas och göras soppa av

P4 Morgons egen matinspiratör, Christina, tar med sina egenplockade havtorn till vårat radiokök. Havtornen blir en soppa som hon toppar med mascarponekräm.

Havtornssoppa med mascarponekräm

3 dl råsaft från havtorn

4 dl vatten

3/4 dl socker

3 msk maizena

1 dl mascarponeost

0,5 tsk florsocker

1 nypa vaniljpulver

rivet skal från 1 citron

1 gnutta pressad citron

Koka upp havtornssaft, vatten och socker i en kastrull, vrid ner värmen och rör tills sockret är löst. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner detta i den sjudande vätskan. Låt få ett uppkok och rör sedan under sjudning i två minuter. Medan soppan svalnar rör ihop mascarponekrämen av mascarpone, florsocker, en nypa vaniljpulver samt rivet citronskal och lite citronsaft. Servera soppan ljummen med en klick mascarponekräm i varje tallrik. Receptet räcker för 4 portioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".