Infarten till Uppsala garnison och Ärna flygplats. Foto: Thomas Artäng/SR

MP vill att försvaret betalar rening av dricksvatten

1:06 min

Miljöpartiets Maria Gardfjell kräver nu att Uppsalas kommunledning ska agera för att reningen av de miljögifter som för ett år sen upptäcktes i Uppsalas dricksvatten, kommer i gång så fort som möjligt. Hon vill att kommunen snabbt ska begära att försvaret betalar för reningen av vattnet från de förorenade brunnarna.

– Jag tycker nu att kommunen måste ta krafttag. Det här är inte bara en frånga för vårt bolag Uppsala Vatten som gör ett jättebra jobb idag. Utan nu måste man från kommunens sida sätta press på försvaret att göra en uppgörelse om kostnaderna som uppkommer när vi ska rena vattnet och när vi ska försöka eliminera de här föroreningarna, säger Maria Gardfjell.

Som Upplandsnytt berättade i morse tyder det mesta nu på att miljögifterna kommer från brandsläckningsskum som försvaret använt på Ärna flygfält.

Det är inte för tidigt för politikerna att gå in, innan det slagits fast säkert vem som är skyldig?

– Ja. Men det är faktiskt ganska bråttom. Ju längre vi väntar med att agera så växer det här problemet. Mer och mer av de här ämnena hamnar i dricksvattnet. De ligger ju någonstans i marken och läcker ut succesivt.

– Nu har vi väntat alldeles för länge och vi har fortfarande inte fått något svar till kommunstyrelsen vad som ska hända med det här vattnet, om vi ska rena det. Om det gå att komma åt de här föroreningarna vid källan på något sätt, säger Maria Gardfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista