Läkaren Erik Salaneck. Foto: Anna Bratt/SR

Andra patienter screenas efter att mulitresistent bakterie upptäckts

1:42 min

Efter att det första fallet av en särskilt allvarlig multiresistent bakterie upptäckts Akademiska sjukhuset så undersöks just nu de patienter som varit på de avdelningar som berörts.

– Vi screenar alla patienter som varit på de berörda avdelningarna. Hittills har vi inte upptäckt någon smittspridning, säger Erik Salaneck är forskningsläkare i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset.

Det var ett barn från Sydeuropa som kom hit för att få specialistvård, och som visade sig bära på en särskild sorts multiresistent bakterie, alltså bakterier som står emot antibiotikabehandlingar. Rutinerna följdes och prover togs när barnet kom hit, men det tog fyra dagar innan svaret kom och fram tills dess låg barnet i enkelrum, men inte isolerad.

– Man får betrakta risken för spridning som låg, eftersom man ändå haft en beredskap för att man kan ha multiresistenta bakterier när man har vårdats i utlandet, men det finns inga garantier och det har hänt tidigare att resistenta bakterier spritts på Akademiska.

– Det speciella med den här bakterien är att den är så otroligt resistent. Det är i princip inga antibiotika som biter på den och det är otroligt otäckt. Den är inte mer sjukdomsalstrande utan det är först om man får en infektion med den här stammen som det blir allvarligt och följden är att det inte går att behandla, säger Erik Salaneck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista