Jan Selling. Foto: Sanna Richter/SR

"Vi måste ta vårt historiska ansvar"

5:35 min

Jan Selling, historiker och forskare vid Hugo Valentin-centrum på Uppsala Universitet, har skrivit en bok om fördomar, diskriminering och förföljelser av romer i Sverige -antiziganism. Boken undersöker hur romer har omtalats och behandlats i Sverige de senaste århundradena.

- Min undersökning handlar om majoritetssamhällets förhållnigssätt gentemot romerna. Fördomarna har växt fram som ett växelspel mellan akademiker, präster, adel och kyrkan, säger forskaren Jan Selling.

Långt in på 1900-talet hade vi förbud mot att hysa resande, eller tattare som man sa då. De svenska romerna har varit uteslutna från medborgerliga rättigheter under större delen av 1900-talet.

- Det började förändras på 1950-talet, genom frivillig assimilering skulle romerna göras till medlemmar av det svenska folkhemsprojektet, men de urgamla fördomarna finns kvar än idag, säger Jan Selling.

Han beskriver ett cirkelresonemang, där majoritetsbefolkningen utestängt romer från skolgång och bostäder, och sedan hävdat att de inte vill gå i skolan eller att de har en vandringsdrift.

- För att komma ifrån det kollektiva skuldbellägandet måste man ta sitt historiska ansvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista