Vatten från reservvattenverk. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Akademiska sjukhuset hämtar dricksvatten från förorenade brunnar

2:00 min

Trots larmet förra året om miljögifter i Uppsalas dricksvatten så har Akademiska sjukhuset valt att fortsätta att hämta sitt dricksvatten från de förorenade brunnarna. Dricksvattnet till Akademiska tas från sjukhusets egna två brunnar, som förra sommaren upptäcktes innehålla milljögifter och därefter var avstängda en tid, men senare har brunnarna tagits i full drift igen.

Det är något som väckt förvåning hos det kommunala bolaget Uppsala Vatten och planeringschefen Sven Ahlgren.

– Eftersom Uppsala Vatten valt att så långt som möjligt inte använda det här vattnet så tycker vi ju givetvis att man inte ska använda det på Akademiska sjukhuset heller.

Blev du förvånad när över deras bedömning?

– Ja, något kanske.

På det kommunala Uppsala Vatten undviker man i så hög grad som möjligt att använda vattnet från sina förorenade brunnar, där samma ämnen, perfluorerade alkylsyror, påträffats. Men Thord Hägg, chef för Landstingsservice, säger att han känner sig trygg med de beslut som fattats för Akademiska sjukhusets del:

– Jag vill inte recensera vad Sven säger men vi har försökt att faktamässigt titta på frågan och det är väldigt långt under de gränsvärden som finns på området.

Ytterligare ett skäl till det beslut som landstinget fattat är att sjukhuset genom att använda sitt eget vatten säkerställer att man får ett tillräckligt hårt vattentryck till det sprinklersystem som sjukhuset har i händelse av brand. Känner sig då Thord Hägg säker på att det är riskfritt att använda sjukhusets dricksvatten?

– Så säker som man kan vara utfifrån siffrorna och hela bedömningen.

De här ämnena har ju vid djurförsök visat sig i höga doser ha effekter på lever, ämnesomsättning och reproduktionsförmåga. Är det något som oroar dig?

– Nej, eftersom det här absolut inte är höga doser. Det här är långt, långt under gränsvärdena och även för de grupper som har en hög konsumtion av vatten så är vi långt under det som är rekommenderat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista