Ett steg närmare ett nytt bibliotek i Östhammar

1:09 min

Frågan om var Östhammars nya bibliotek ska stå, kan nu ha tagit ett steg närmare en lösning. Efter många turer ligger nu bara ett förslag kvar på bordet - framför Brunnsskolan i kvarteret Skolan.

Bertil Johansson, centerpartist och ordförande i kulturnämnden, tycker det förslaget är bra.

– Därför att vi äger den tomten och den marken, och det är det billigaste alternativet för oss. Och läget är också bra, det förändrar stadsbilden, och ligger fint till där, säger Bertil Johansson.

Frågan om var det nya biblioteket i Östhammar ska byggas har stötts och blötts ett bra tag nu. Det har pratats om ett kulturcentrum vid Sjötorget, och det har varit tal om att lägga det i gamla Stadshotellet - men det blev inte av och SKB köpte det huset.

Två andra förslag klev till slut fram som starka kandidater - ett bredvid Storbrunnbiografen - och ett snett mittemot, framför Brunnsskolan vid återvinningen.

Det är alltså förslaget vid Brunnsskolan som nu har vaskats fram av kulturnämndens arbetsutskott - och som kulturnämnden ska ta ställning till nästa vecka. Men alla är inte glada över det här.

Anna-Lena Lindgren Jorlin bor i kommunen. Hon har engagerat sig i den här frågan, och hon har länge velat ha alternativet vid Storbrunnsparken. Och det hoppas hon fortfarande på:

– Jag ser alla de möjligheter som ett bibliotek och ett kulturhus ger. Alla de här mötena som då blir naturligt när man samlar alla generationer med olika idéer. Det kan ge en känsla av delaktighet, säger Anna-Lena Lindgren Jorlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista