Personalen på Medhelp i Västerås kritiserar kompetense och lokalkännedom vid SOS Alarm. Foto: Patrik Åström/SR Västmanland

Medhelp befarar försämrad ambulans med SOS Alarm

Det kan bli försämringar i hur ambulanser larmas ut när uppdraget går över till SOS Alarm i november. Det befarar anställda på Medhelp som nu har uppdraget i bland annat Uppsala län och Västmanland. Sämre lokalkännedom och färre sjuksköterskor är risken, menar de.

– I vårt företag har vi bara sjuksköterskor som arbetar. Det handlar också om lokalkännedom. Det kommer inte att finnas någon som svarar i Västerås, så det är vi oroliga över, säger sjuksköterskan Anna-Karin Gillberg-Blom som jobbar med ambulansutlarmningen för Medhelp i Västerås.

Sjuksköterskor som nu jobbar för vårdbolaget Medhelp är alltså kritiska till hur det ska bli när SOS Alarm tar över ambulansutlarmningen i november. De har skickat ett brev om det till landstinget i Västmanland.

Kritiken gäller att lokalkännedomen försämras då larmcentralen kan komma att hamna i en annan stad. Men landstingsrådet i Västmanland Denise Norström (S) säger så här:

– Det SOS har sagt är att det är Västerås och Uppsala som är de två stationer som ska användas.

Men till Upplandsnytt säger SOS Alarm att det är oklart var larmcentralerna kommer att hamna. Och att SOS Alarm inte alltid har sjuksköterskor som larmar ut ambulanser oroar inte Anders Klarström, presstalesperson på SOS.

– Vi har arbetat så i nästan 40 år. Vi kan inte se att fler misstag görs om det är SOS-operatörer som gör jobbet. Givetvis är samarbete mellan SOS-operatörer och SOS-sjuksköterskor en mycket bra lösning. Det är en sådan lösning vi kommer att erbjuda landstinget i Uppsala.

Kommer SOS Alarm att kunna ha en central för ambulansutlarmning i Uppsala?

– Det är för tidigt att svara på. Möjligheten finns. Men det är inte bestämt ännu, säger Anders Klarström.

I nästa vecka hoppas landstinget på att det ska finnas ett färdigt förslag till avtal med SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".