1 av 2
Bo Magnusson ställer upp i valet för Socialdemokraterna. Foto: Tomas Magnusson/SR
2 av 2
Felicia Lund ställer upp i valet för nomineringsgruppen Frimodig kyrka. Foto: Tomas Magnusson/SR

Kyrkovalet ifrågasätts - färre partier ställer upp

1:19 min

Cirka 450 000 personer i Uppsala stift får rösta i kyrkovalet i år, men frågan är hur stort intresset är? Bo Magnusson ställer upp i valet för Socialdemokraterna, och han träffar många väljare.

– Engagemanget är väldigt dåligt, men när man träffar folk och talar om vad det gäller, då blir de genast mer intresserade. Man vet inte vad man gör i kyrkan förutom på söndagarna. Felet ligger mycket i att vi inte får ut vårt budskap, vad det är vi gör, säger Bo Magnusson.

Förra gången det begav sig, för fyra år sedan, var det runt 12 procent av kyrkans medlemmar som röstade i kyrkovalet. Då kammade socialdemokraterna hem flest röster.

En fråga som har växt inför det här valet är om vi överhuvudtaget ska ha ett kyrkoval, och vilken plats partipolitiken ska ha.

I år ställer till exempel bara tre partier upp som parti, och flera nomineringsgrupper vill att kyrkovalet som det ser ut idag ska skrotas.

Felicia Lund ställer upp i valet för nomineringsgruppen Frimodig kyrka:

– Makten borde flyttas närmare församlingen, och det är de som faktiskt firar gudstjänst som borde vara de som bestämmer i kyrkan.

Så vi borde inte få rösta vem som ska sitta där då?

– Nej, om man inte är aktiv i kyrkan så tycker jag inte det. Om man till exempel är med i en fotbollsklubb, varför skulle man var med där om man inte är inresserad av fotboll. Varför ska människor som inte är intresserade av kyrkan, och människor som inte vill kyrkan väl få rösta?

Men socialdemokraten Bo Magnusson tycker att politiken har en självklar plats i kyrkan.

– Ja det har den. Kyrkan är en del av samhället, och det går inte att isolera den, för då blir det en elitistisk kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista