Byggnadsarbetare på ett bostadsbygge i Stockholm. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Kritik mot gemensamma byggregler för hela landet

2:06 min

Det ska byggas fler och billigare bostäder. Det är regeringens mål med ett förslag som presenterades i veckan. Men i Uppsala, där det finns en ständig efterfrågan på fler bostäder, möts förslaget inte enbart av jubelrop, varken från opposition eller majoritet. Förslaget går ut på att gemensamma tekniska byggregler införs i hela landet, samtidigt som energikraven skärps.

Socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling är kritisk mot förslaget.

– Jag är glad att man säger att man vill skärpa exempelvis energinormer och andra regler som har varit på för låg nivå. Men jag tycker att det är fel väg att förbjuda kommunerna att i vissa fall kunna gå före i utvecklingen och ställa högre krav. Vi måste kunna göra både och, både höja grundnivån och tillåta att man sticker ut och går lite före, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) och vice ordförande i SKL:s beredning för ökat bostadsbyggande.

Även om Erik Pelling har förståelse för att det kan vara svårt för byggbolag att anpassa sig till olika krav i olika kommuner, menar han att det är viktigt för Uppsala att kunna ställa egna krav på mark som kommunen själv äger eller ska sälja.

Han anser att det måste till en konkret statlig bostadspolitik, något som han menar saknas i dag. Och han konstaterar att alla typer av bostäder behövs i Uppsala, men det är framför allt för byggandet av billigare hyresrätter som han vill se initiativ från staten.

– Tidigare hade vi ett investeringsbidrag för studentbostäder och mindre hyreslägenheter. Den borgerliga regeringen tog bort det 2006. Och sedan dess har det i Uppsala inte byggts en enda studentbostad. Däremot så subventionerar vi ju det ägda boendet väldigt mycket, via ROT-avdrag och ränteavdrag.

Miljöpartistiska kommunalrådet Maria Gardfjell tycker även hon att det är viktigt för kommunen att kunna ställa egna krav för att främja så pass energismarta och miljövänliga bostäder som möjligt. I stället för gemensamma byggregler vill hon se bättre samhällsplanering och en bostadsförmedling för att frigöra de billigare bostäderna på hyresmarknaden i Uppsala.

Och inom alliansen skiljer sig åsikterna åt kring förslaget. Det säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss som själv är positiv till mycket i förslaget.

– Fördelen är ju att vi vet att det är väldigt dyrt att bygga i Sverige och vi vet att mycket av det beror på just alla de särkrav som kommuner kan ställa. Samtidigt kan det från kommunens sida faktiskt vara i många fall befogat att ha egna lösningar. Och onekligen så skärper det ju också till kommunens självbestämmanderätt.

Så är du för eller mot det här förslaget?

– Jag är huvudsakligen för. Samtidigt vill jag vara med och diskutera alla nackdelarna som det här innebär. Och jag kan i dag inte säga att jag alltid kommer att vara för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista