Foto: Erik Thyselius/SR

S störst och SD mest framåt i kyrkoval

1:42 min

Socialdemokraterna och de Partipolistiskt obundna fick flest röster i Kyrkovalet till Uppsala stift igår, med strax över trettio respektive strax över sexton procent. Mest framåt gick Sverigedemokraterna som gick från ungefär 3 till 6%. Valdeltagandet i riket ökade något till 12,7%.

- Jag är nöjd om alla som vill rösta fick rösta, men jag hade inte satt upp något mål, säger kyrkovalets projektledare Magnus Edin.

I Uppsala pastorat valdes två nya nomineringsgrupper in,  Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka, de fick två mandat vardera.

Störst procentuell ökning fick Sverigedemokraterna som i Uppsala stift går från att ha fått strax över tre procent 2009 till sex procent 2013. Jenny Madestam är statsvetare på Stockholms universitet och hon tror att pertiets egen information har gjort att de lyckats höja sig.

– Jag tror att det handlar om att man har varit lyckosam i att mobilisera väljare. Att tala om att det är val och att de ställer upp är väldigt viktigt, säger Jenny Madestam som är statsvetare på Stockholms Univeristet.

Hon tror att det är extra viktigt för ett litet parti som Sverigedemokraterna att få bra valresultat i alla val de ställer upp i men hon säger att man inte ska se Kyrkovalet som någon indikation för hur det går i riksdagsvalen nästa år.

Men vilken makt har då de politiker som nu har valts?

-- På församlingsnivå har de en påverkan på det dagliga arbetet i församlingen, om vi ska satsa på barn- och ungdomsverksamhet, mer musikverksamhet eller om det diakonala arbetet ska förändras på något sätt, berättar Svenska Kyrkans generalsekreterare Helén Ottoson Lovén

– På stiftsnivå handlar det om gemensamma frågor för alla församlingar i ett stift och på kyrkomötet handlar det om reglerna och övergripande frågor för hela kyrkan, så ja, inflytandet och betydelsen är stor, säger hon.  

Pavel Gamov är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Uppsala:

– Jag tycker det är väldigt kul, det är glädjande att Uppsalabor och upplänningar har tagit till sig vårt budskap. Jag tror att det är en allmän trendi samhället att allt fler söker sig till vårt parti, så även i kyrkovalet, och jag tror att vårt budskap om att kyrkan ska ta till sig de svenska traditionerna på ett vidare sätt, att det har gått hem hos folk.

Flest röster i kyrkovalet fick Socialdemokraterna och Partipolistiskt obundna med dryga trettio respektive sexton procent. Borgerligt alternativ tappade flest.

Antalet personer som röstade igår var något fler än för fyra år sedan -12,7 procent - och det finns de som menar att det är den senaste tidens prat, på till exempel sociala medier - för och emot Sverigedemokraterna - som drivit upp valdeltagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista