Fler nattvandrare behövs i Uppsala

1:24 min

Det behövs fler vuxna ute kvällstid runt om i Uppsala tycker kommunens socialkontor. Därför hoppas man under hösten få igång frivilliga i nattvandring i områden som Eriksberg.

– Vår amtition är att få igång mer regelbunden vuxenvandring i fler områden än där man redan finns i dag. Vi vill fylla på i områden som Eriksberg, Gränby, Sävja - där det inte är någon stor aktivitet i dag. Men det hänger på att det finns vuxna som vill engagera sig ideellt och göra Uppsala tryggare, säger Claes Tollinger på Uppsala kommun.

I dag finns nattvandring i Gottsunda/Valsätra i Uppsala och i city samordnar kommunen nattvandring vid stora händelser som kulturnatten och valborg. Sen finns bland annat Livets ord som nattvandrar i city på helgerna och ett försäkringsbolag som ordnar nattvandring på löningshelger.

Vid ett informationsmöte i veckan om att ordna fler nattvandringar runt om i stan kom ett 30-tal personer. En indikation på att intresse finns, menar Claes Tollinger. De här nya nyfikna fick öva på kulturnatten och en gång till med erfarna vandrare - innan man förhoppningsvis startar upp nya grupper senare i höst.

Vad kännetecknar en bra nattvandrare?

– Att man är en stabil vuxen som är intresserad och lite lyhörd och är en vän för ungdomarna. Som vågar gå fram och berätta vem man är, kolla läget och vara snäll helt enkelt.

Måste man vara stor och stark?

– Nej, absolut inte. Det här är inte något myndighetsutövande utan bara vettiga vuxna som vågar vara just vuxna, säger Claes Tollinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista