1 av 3
Skylten till Karlits nedlagda industriområde står kvar i Karlholm. Foto: Astrid Iselidh/SR
2 av 3
Torvald Forsberg tycker att det har blivit stor skillnad i Karlholm sedan Karlit lades ned. Foto: Astrid Iselidh/SR
3 av 3
Karlits gamla lokaler i Karlholm. Foto: Astrid Iselidh/SR

Skillnad i Karlholm sedan Karlits konkurs

2:15 min

Ett år har nu gått sedan träflisföretaget Karlit gick i konkurs och 130 personer i Norduppländska Karlholm förlorade sina jobb. Enligt Karlholmsbon Torvald Forsberg, som jobbade på Karlit i 36 år, har livet i Karlholm har förändrats avsevärt.

– Ja, det är ju en hemsk skillnad mot vad det har varit. Det var ju folk överallt. Nej, nu är det dött här. Inga långtradare går här heller nu.

Saknar du dem?

– Ja, verkligen! Det var kul att åka till jobbet.

1976 började Torvald Forsberg jobba på Karlit i Karlholm. Då var han 23 år gammal och till en början jobbade han i maskinsalen där han trivdes hemskt bra, och senare på Antonsågen, där han var mer bunden, säger han. Trots att han sagts upp en gång tidigare, vid konkursen1992, hade Torvald Forsberg aldrig kunnat föreställa sig att Karlit skulle läggas ned, och att han tillsammans med "halva Karlholm" skulle förlora jobbet.

Träffar du dina gamla kollegor ibland?

– Jarå, oh ja, det är bara att åka upp till affären typ, så är det alltid någon där.

Det var efter att Ikea, som stod för en stor del av företagets omsättning, ställde in beställningar som det snabbt gick utför för Karlitgruppen. Den 6 augusti förra året tvingades företaget ansöka om konkurs.

Runt 130 personer sades upp och nära 90 av dem skrev in sig vid Arbetsförmedlingen i Tierp. Av dem har en tredjedel nu fått fast anställning eller börjat studera.

Flera av dem som har lyckats hitta jobb pendlar nu till andra orter i länet som Forsmark och Dannemora.

Men kommunstyrelsens ordförande i Tierp, Bengt-Olov Eriksson (S), har inga tvivel om att jobben kommer tillbaka till Karlholm:

– Erfarenheten från liknande orter där man har varit beroende av en dominerande industri, det är att efter ett antal år så har inte bara jobben ersatts med nya jobb, utan det har kommit andra möjligheter också.

Kommunen har ansökt om pengar från bland annat Regionförbundet och länsstyrelsen för att kunna driva ett projekt i Karlholm under hösten. Blir det av ska syftet med projektet vara att hitta och stödja olika idéer på orten, men Bengt-Olov Eriksson (S) konstaterar att Karlholms framtid inte ligger i händerna på kommunen utan på entreprenörer och företag:

– Det är ju ingen skillnad med Karlholm respektive andra orter. Det bygger alltid på enskilda människors initiativkraft. Det är inte kommunen som kan fixa allting utan det måste vara livaktiga företag som är grunden för sysselsättningen på en ort.

60-åriga Torvald Forsberg behöver dock inte vänta på nya satsningar i Karlholm.

– Nu har jag ju fått jobb så, det är jag hemskt nöjd med, att sitta och köra häst igen, det ska bli kul. Men det är nåt år sen jag har gjort det faktiskt men det sitter väl i!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista