Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Giftresistenta husmöss i Uppsala

0:49 min

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift visar uppgifter från ett forskningsprojekt från Anticimex. Anticimex har tagit ett 80 tal stickprover på råttor och möss i på olika ställen i Sverige. I Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö hittade man brunråttor och husmöss som var resistenta mot råttgift.

– Vi har ju misstänkt att det har varit problem med resistens tidigare men det är först nu vi får det konstaterat. Vi har misstänkt att det har varit något tidigare eftersom att vi inte nått den effekten med bekämpningsmedel som vi hoppats på.

Anticimex har tagit ett 80-tal stickprover på råttor och möss i på olika ställen i Sverige. I Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö hittade man brunråttor och husmöss som var resistenta mot råttgift.

Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex.

– De kan ha blivit påverkade av kemikalier, det kan ha varit råttgift men också andra kemikalier i deras närmiljö som gör att anlagen i deras kroppar förändras

I flera andra länder har man tidigare konstaterat resistens hos råttor och i Danmark har man följt frågan sen 60-talet. Men i Sverige är det första gången en sån här studie genomförts.

På golvet på Anticimex i Växjö står hinkar med råttgift bredvid, gamla råttfällor och betesstationer som har hämtats in från kunderna. Jörgen Gullstrand tycker att det är bra att man nu vet att råttor kan vara resistenta mot det råttgift man använder, men gillar inte utvecklingen eftersom att man nu kan behöva ta till starkare råttgifter

– Ponera att dem får resistens mot de kraftigaste preparaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista