Foto: Åsa Nylander / SR

Fårägare brister i djurhållning

1:35 min

En av tre fårägare i Norra uppland brister i sin djurhållning. Det här visar sig när länsstyrelsen i Uppsala har genomfört kontroller av fårbesättningarna i Älvkarleby-, Tierps och Östhammars kommuner.

– Vi har tittat på hull, klövar och på renhållning och skötselrutiner. Det som ingår i en skötselkontroll. Det som kallas djurvälfärd, berättar länsveterinär Henrik Eriksson.

Totalt gjordes trettiofyra kontroller och i närmare en tredjedel av fallen konstaterades alltså brister i djurhållningen.

– Jag tycker att det är ganska allvarligt att en tredjedel av fårbesättningarna hade djur som var så tunna att vi måste åka tillbaka och kontrollera dem igen.

De vanligaste problemen var att djuren hade för lite hull eftersom de fått för lite foder eller foder av dålig kvalitet och enligt länsveterinär Henrik Eriksson så kan fåren fara illa av att få för lite foder på det här sättet

– Ja, inget djur mår ju bra i längden av att få för lite mat och den kritiska tiden är ju under stallperioderna när de är helt beroende av vad de får för mat tilldelad sig. På sommaren så går de ju ute och betar, så då kan de ju styra själva på ett annat vis.

Enligt Henrik Eriksson beror många av de här fallen på att fårägarna haft för dålig kunskap kring hur man bedömer ifall fåren är undernärda eller inte, eftersom det kan vara svårt att se, men det är ingen ursäkt menar han.

– Absolut så måste man ha koll på hullbedömning och hur mycket mat de ska ha. Men vi kan bara konstatera att i ganska många fall här så har det inte varit så och då måste man naturligtvis se till så att det blir en bättring, säger Henrik Eriksson.

Kontroller fortsätter nu med tyngdspunkten på Uppsala och Knivsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista