1 av 2
Joakim Olsson och foderstationerna. Foto: Sanna Richter/ SR
2 av 2
Råttgift som brunråttor och husmöss kan överleva. Foto: Sanna Richter /SR

Nya metoder för att bli av med resistenta råttor och möss

4:37 min

Anticimex gör fler och fler saneringar av råttor och möss här i länet - och nu har en ny undersökning visat att både möss och råttor har utvecklat resistens mot det råttgift de använder. I Uppsala har man hittat resistenta husmöss och nu ska företaget se över sina metoder och använda mindre gift.  

- Råttgift är egentligen alltid sista utvägen, vi försöker alltid med förebyggande åtgärder, fällor och betesstationer först, säger Joakim Olsson som är platschef på Anticimex i Uppsala.

På sikt kan det innebära att vi får fler möss och råttor men Joakim Olsson tror inte att vi kommer bli översållade:

- Nej, vi kommer att jobba annorlunda där vi behöver det och sen måste vi jobba mer förebyggande, det är det bästa av allt, säger han.

I den nya undersökningen har man hittat resistens hos husmöss i Uppsala och Växjö och hos brunråttor i Linköping och Kristianstad. Nu ska undersökningen fortsätta i andra delar av landet och Anticimex ska se över sina arbetsmetoder:

- Vi måste jobba på ett annorlunda sätt, det går inte bara att slänga ut en massa gift hur som helst utan vi måste vara smarta och jobba mycket mer med kompetens, säger Joakim Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista