Patrik Joelsson numera busschaufför. Foto: Sanna Richter /SR

Nya tider i Karlholm efter Karlits nedläggning

4:53 min

För ett år sedan upphörde produktionen på företaget Karlit, som gjorde träskivor, i Karlholm. Över hundra anställda fick lämna sina jobb när företaget gick i konkurs. Nu har industrifastigheten fått en ny ägare och flera av de före detta anställda har fått nya jobb.

Anders Högberg köpte Karlits lokaler tidigare i våras, men han hade egentligen inga planer på vad han skulle göra med dem då:

- Det var nog bara det att vi var på en auktion och jag kunde väl inte hålla käften helt enkelt, säger han.  

Nu har han hyrt in personal för att göra i ordning lokalerna, som han hoppas ska kunna användas som lager. Men en del byggnader vill han helst riva:

- Drömvisionen är att försöka öppna upp mot havet för allmänheten. Det är ju tragiskt att fabriken i hundra år har stängt möjligheten för Karlholmsborna och andra att kunna njuta av den fina utsikten som finns här ute, säger han.

Patrik Joelsson hade jobbat på Karlit i femton år när företaget gick i konkurs. Men efter bara ett par veckor fick han erbjudande om att utbilda sig till busschaufför och nappade direkt:

- Jag hade inget busskort så jag fick gå en utbildning och sen fick jag jobb och trivs kalasbra, säger han.

En av de gamla kollegorna gick samma väg så de kör buss ihop nu, och några av de andra åker med i bussen då och då.

- Det är trevligt, det är en del som pendlar till framförallt Forsmark, som har börjat där, berättar han.

Och i framtiden vill han gärna fortsätta som busschaufför, och kanske ger han sig ut i världen på långresor eller som chaufför på Rosa bussarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista