En ny svavelsyraläcka har upptäckts i Skutskärs hamn. Arkivfoto: Love Liman/Sveriges Radio

Ny svavelsyraläcka i Skutskärs hamn

2:10 min

Ännu mer svavelsyra har läckt ut ur en cistern vid Skutskärs hamn. Utsläppet upptäcktes förra veckan och nu skruvar länsstyrelsen upp tonläget och kräver genom ett föreläggande att de miljöfarliga vätskorna ska vara bortforslade inom drygt två veckor.

– Jag häpnar över på det sätt man underlåtit att rapportera den här incidenten och på det sätt man jobbat med att omhänderta kemikalierna. Man har lagrat kemikalier helt utan skydd - exempelvis den senaste cisternen som vi fick kännedom om som stod och läckte och stod på en plats helt utan invallning eller skydd, säger Tomas Waara, chef vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Enligt länsstyrelsen var det Stora Ensos personal som larmade förra veckan om det förvarats uppsamlad läckt svavelsyra i en helt oskyddad behållare - som dessutom läckte. Läckaget ska enligt länsstyrelsen dock vara i betydligt mindre omfattning än tidigare läckan.

Det var i slutet av augusti som det blev känt att uppskattningsvis 600 ton svavelsyra läckt ur en cistern från Baltic Tank & Bulk som bedriver verksamhet i Skutskärs hamn. Då hade läckaget pågått i ett par månader - utan att länsstyrelsen informerats. Utsläppet är polisanmält som miljöbrott och svavelsyran har försurat marken, men hittills inte bedömts innebära någon fara för människor.

I och med föreläggandet kräver länsstyrelsen bland annat att alla miljöfarliga vätskor fraktats bort senast 3 oktober. Lagring av flytande produkter förbjuds också tills man sett till att området sanerats och utsläppet utretts.

Olle Widigsson i styrelsen för Skutskärs Hamn & Logistik - som formellt får kraven på sig från länsstyrelsen, säger att svavelsyra som läckt under sommaren i området samlats upp av personal då i den här nyupptäckta tanken. Och att syran omhändertogs direkt då den upptäcktes:

– Det kan handla om litrar och det värsta är att man kört ut det utanför de invallade områdena och det hade kunnat bli en stor sak med 200 ton i tanken.

Har ni gjort vad ni kan i kontakterna med dem för att reda upp det här?

– Ja, det kan man gott säga. Vi har externa miljökonsulter som sitter med och leder och förhör dem och går igenom exakt vad de gör och går igenom deras kemikalier men det är ett ansvar de har att följa reglerna, säger Olle Widigsson.

Baltic tank & Bulks ägare Mikko Laaksonen säger till Upplandsnytt att man kommer att uppfylla länsstyrelsens krav på att få bort de miljöfarliga vätskorna. Några fler kommentarer vill han inte ge nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista