Foto: Nina Varumo/Scanpix

Ökande sjuksköterskebrist påverkar ekonomin

1:31 min

Sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser på Akademiska har gjort att sjukhuset i år har minskat mängden vård som ges,  med bland annat färre operationer. Att Akademiska sjukhuset i Uppsala säljer mindre vård till andra landsting är en anledning till att sjukhuset inte klarar sin ekonomi.

Det är ett tufft sparkrav som ligger över Akademiska säger sjukhusets chef Lennart Persson.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi inte når de ekonomiska mål vi har satt upp. Men man ska komma ihåg att målen är väldigt tufft satta - med ett väldigt omfattande kostnadsanpassningsprogram. Och vi når nästan fram, säger Lennart Persson.

Men sjukhuset räknar med att göra av med 140 miljoner kronor mer än vad budgeten säger i år. Och sjukhuset har för få sjuksköterskor. Ändå har de för många anställda om man ser på ekonomin.

Akademiska har också stängt vårdavdelningar för att spara pengar. Och har efter det ofrivilligt fått stänga fler vårdplatser eftersom det saknas sjuksköterskor. Nu kan Akademiska inte ge så mycket vård som tänkt.

– Vi har problem med kapaciteten på operation. Vi tar emot lite färre patienter än vad vi annars skulle göra. Men vi borde öka - det är vårt problem, säger Lennart Persson.

Sjuksköterskebristen har förvärrats enligt Akademiska sjukhuset. I våras saknades det 100 sjuksköterskor - nu har det ökat till en brist på 135 sjuksköterskor enligt sjukhusledningen.

– Den personal vi har får jobba hårdare än vad jag tycker är bra. Vi anstränger personalen väldigt mycket. Det bekymrar mig. Det gör också att vi inte kan ha alla vårdplatser vi vill öppna - och det minskar vår produktionskapacitet, säger Akademiska sjukhusets chef Lennart Persson.

P4 Uppland vill ha hjälp av dig i publiken: Vi vill veta vilka konkreta konsekvenser sjuksköterskebristen fått. Hur märker du som arbetar på akademiska, eller du som varit patient av bristen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista