Bostadsminister Stefan Attefall (KD). Foto: Sanna Richter/SR

Bostadsbrist i flera år till

3:23 min

Det kommer att ta flera år innan det finns tillräckligt med studentbostäder, i till exempel Uppsala. Det sa flera av de som samlats på en stor studentbostadskonferens i Uppsala idag.

– Det är ett underskott idag på mellan 8000 och 4000 små bostäder så det kommer att ta lång tid att bygga bort. Fem år eller längre, säger kommunikationschefen på Uppsalahem, Linda Ryttlefors.

I Uppsala konsert och kongress samlas de närmaste dagarna folk från bland annat universitet, kårer och bostadsbolag för att diskutera det ständiga glappet mellan antalet studenter och antalet studentbostäder -och att det enligt Boverket de senaste tio åren byggts färre studentbostäder i landet för varje år.

Färre regler kring bostäderna, som kring hur stora de ska vara eller hur mycket solljus som ska släppas in, är något som flera vi pratar med ser som ett sätt att snabba på byggandet - bland dem ansvarige ministern Stefan Attefall.

– Det gör att det går att bygga om andra hus till studentbostäder och att bygga nya bostäder lättare.

Du har sagt att du jobbar stenhårt på de thär ändå var studentbostadsbristen rekordstor vid termisstarten enligt Sveriges förenade studentkårer. Varför kommer det inte igång?

– Det är ofta för lång tid från idé till att man kan börja bygga och vi jobbar med att förkorta de långa planprocesserna. Jag tror att det kommer att bli bättre, men det kommer att ta ett antal år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista