Peter Waldemarsson. Foto: Sanna Richter/SR

Peter Waldemarsson: "Vi har en bra konstruktion i Uppland"

7:30 min

Han är musikern som blev musiklärare som blev musikledare. Han är även musikern som hellre spelar golf än fiol. Han beskriver sig som en pragmatiker som ser möjligheterna och han vill få fler i länet att lyssna på klassisk musik. Peter Waldemarsson är chef för Musik i Uppland.

Peter Waldemarsson har gjort sitt första år som chef för Musik i Uppland och tog över stolen efter Göran Kåver som suttit där i 19 år. Hur tar man över efter någon som har suttit så länge?

- Det finns säkert olika modeller för det, jag har valt att känna in verksamheten under det här året, lyssna och lära. Jag tycker att verksamheten jag fick ta över var väldigt bra, och är väldigt bra. Den har en god spridning och vi har tre väldigt fina ensembler som jobbar, Uppsala kammarsolister, Linnékvintetten och Trio X, den konstruktionen är väldigt bra tycker jag, säger Peter Waldemarsson.

Han spelar själv både fiol och altfiol och tänker bra när han spelar, det blir som en meditation och ett sätt att slappna av. Ett annat sätt för det är golf:

- Det är ett jättebra sätt för mig att få koppla av. Jag måste verkligen koncentrera mig på att träffa bollen och försöka undvika att bli arg också för det hjälper inte ett dugg, säger han.

Musik i Uppland har som uppgift att sprida musik över länet och det gör de till exempel genom att spela på sjukhus eller skolor. Men går det att intressera och engagera nya generationer i klassisk musik?

- Ja, det tror jag att det gör, det vet jag att det gör. Vi har en pedagog som är ute och jobbar inom ramen för "skapande skola" där man får ungdomar att lära sig och förstå att man kan bli intresserad av att skapa musik. Man kanske tror att man inte kan, inte förstår, men det är inte så komplicerat att lockas in i det här säger han.

Varför ska en ung person lyssna på klassisk musik?

- Därför att det är bra, säger Peter Waldemarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista